2017. aug 11.

Bastards

írta: Cserve
Bastards

Hetvennyolcból az én választásom az Inglorious Bastards volt. Jó emlékeim voltak a friss változatról, Brad Pittel és Shosannával és Christoph Waltz-cal. De, ugye, a modern verzió nem is Bastards-nak írja, hanem Basterds-nek. Hát bizony más is.

A férj felvetette a film folyamán, hogy ez komoly vagy csak viccnek szánták. Tényleg ilyen volt. Végig nem lehetett eldönteni, hogy ezt a rendező komolyan gondolta-e. 1944-ben járunk, valahol Franciaország déli részén, ahol az amerikaiak harcolnak a németekkel, és van egy maroknyi francia ellenálló csoport is. Az amerikai brigádban éppen tisztogatás megy és vinnék a zsebtolvajt, a fogadóst, a barátnőjéhez repülővel elutazgatót és még párat a hadbíróság elé, amikor egy német támadás során öten végül megszöknek és elindulnak Svájc felé. Persze az egyikük fekete (pardon, afro-amerikai), ami néha jó kis helyzetekbe sodorja őket, mikor német katonáknak akarják magukat kiadni.

bastards.jpg

Ahogy így lopják a kilométereket Svájc felé, mindenféle kalandba keverednek, és megölnek 7 amerikait is, akik németeknek voltak öltözve, és később kiderül, hogy bizony ők egy titkos küldetésen voltak. Amit így ők bevállalnak, merthát sok vesztenivalójuk nincs. Az akció sikerül, végül négyen maradnak csak életben a hatból (mert közben csatlakozik hozzájuk a titkos küldetés vezetője is), és még a szerelmi szál sem marad el.

Ha ez izgalmasan hangzana is, a megvalósítás hagy némi kivánnivalót maga után. A robbantós-harcolós jelenetekben ugyanazon felvételek újra-újra bevágva jönnek, így van, aki legalább háromszor hal meg, robban fel, gurul le a filmben, de simán lehet, hogy többször is. A vonatos robbantós jeleneten nagyon látszik, hogy mini makettel nyomták és a szerelmi szál sincs, finoman szólva, kidolgozva. Van egy két vicces jelenet benne, amin tényleg szívből lehet kacagni, de ennyi. A repülős srácon még a szemüveg is rosszul áll. De tényleg.

10/2. És ez nagyon jó szívvel a vicces jelenetekért. (Remélem, a férj nem gondolta komolyan a te-legközelebb-nem-választhatsz-ha-ilyen-szarokat-választasz-t. Hát tudtam én, hogy ez ilyen lesz?!?) Férj véleményét egyébként itt olvashatjátok.

Szólj hozzá