2021. jan 03.

Becézni szabad?

írta: Skog
Becézni szabad?

Cserve választottja jött. Velünk szembe, Terms of Endearment/Becéző szavak. Kifejezetten nehéz feladat erről a filmről írni, mert nekem ez az igazi mindenízű drazsé a Harry Potterből. Volt itt minden, dráma, abszurdrandi, anya-lánya toxic pure és mégsem. Kitűnő alakítások, érdekes sztori és mégsem. Valahogy kevés volt, valahogy üresen álltam fel utána, valahogy több volt a hiány, mint az elégedettség. Félreértés ne essék ez egy jó film, de meg nem nézném még egyszer és őszintén szólva nem értem hogyan kapott mint film Oscar-díjjat. Mert Shirley Maclaine jogosan kapott Oscart, a hatodik jelölését váltotta kis aranyszoborra, ahogyan Jack Nicholson is totál megérdemelten húzta be az Oscart, de ez a film hogyan ítéltethetett többre, mint a The Big Chill? Jó, egyéni (szoc)probléma fogalmazhatnánk egy ordító fogalmizavarral... Az 1985-ös Oscar-díj egy érdekes lista lett. Mindegy. Szóval ez egy marha híres film, egy híres amerikai kortárs író, híres könyvének, sok híres színésszel való megfilmesítése. Mégis.

Nekem ez mégis egy mellélőtt ziccer. Egy fantasztikus jelenetekkel, alakításokkal tarkított hiánylista. Itt semmit nem vittek végig, itt semmi sem kerek, semmi sem 100-as, semmi sem mély, minden kicsit sekélyes, minden válasz (nekem) hiányos. Kár érte.

A sztori? Hát egy anya-lánya-veje és a világ, ja valahol ott vannak a gyerekek is. 15 év. Rákos anyuka meghal a végén, nagymama a talpára áll, szomszéd (idősödő)dzsigoló apai erényeket villant. Szeretők itt is, ott is. Minek? Miért?

Rákos szülő vonatkozásban sorakoznak a jobb filmek (Élet nélkülem, Életem értelme), , anya-lánya toxic vagy hullámvasút esetében is tudok jobbat(Fehér Leander). Talán ez akkor novum volt, nem tudom. Bocsánat, közben újraolvasva ezt, le kell írnom újra, hogy jó film ez, csak.

Funfact: A forgatás alatt Debra Winger, aki Emmát a főhősnőt játszotta, olyan kokain trippen volt a forgatás alatt, hogy a filmbéli anyjával Shirley Maclaine-nel össze is verekedtek. többször is. Na így  tényleg komoly teljesítmény játszani. ;) 

zeit_der_zaertlichkeit.jpg

 

7/10

Szólj hozzá

1983 Jack Nicholson 1983-as filmek Shirley Maclaine