2017. jún 21.

Dóra vs Bodrogi

írta: Cserve
Dóra vs Bodrogi

Tegnap este két "félek a farkastól" nyugtatás után végre a középső is elaludt, így viszonylag korán, fél kilenckor már nekiülhettünk 1978-nak. Mindig, amikor másoknak mesélek a projektünkről, tök izgatott leszek. Szóval tegnap este elkezdődött 1978. És mondjuk el hozzá, hogy úgy egyeztünk meg a férjjel, hogy egymás riportját nem fogjuk elolvasni, és úgy írjuk meg a véleményeinket egy-egy filmről. Hát tessék...

x240-uoi.jpg

A Dóra jelenti-vel kezdtük. Kicsit mindig tartok a régi magyar filmektől. Nemtudom. Olyan belső nyugtalanság van bennem. De ez a film az volt, amit az elején ígért. Nem egy autósüldözős, lövöldözős, menekülős kémfilm. Hanem a nyugodtan sakkozós, a csendben kivárós kémfilm. Bár azért volt benne pisztoly is, meg menekülés is, de nagyon szolidan. Fura volt a fura színezése is, de ezen technikai allűr ellenére nagyon éreztem, hogy hogy van ez titkokkal, bizalommal, kétségekkel. Igazából az lepett meg a legjobban, hogy kémeken és a rajtuk keresztül juttatott információkon múlik országok politikája, háborúk menete, és győztesek/vesztesek sorsa. Félelmetes. A ki-mit-tud-kinek-mit-hogyan-ad-át-és-kiben-hogy-bízik-meg háló nagyon spooky nekem. Nem utolsó sorban az is, hogy se perc alatt, már akkor, kiről mi mindent tudtak meg milyen sebességgel és építettek rá megfigyelőket.

Tetszett az is, hogy a végén maga Radó meséli el, hogy ő miért is csinálta mindezt. Nem tudom, ember ezt életében ép ésszel fel tudja-e fogni, hogy mit tesz/mit tett, mert amit ő és a csoportja letett az asztalra, az sok ember becsületére válna. Csodáltam, hogy a gyerekeivel is hogyan lesznek ennek az életnek a részesei. Mert ez egy életstílus. Ezt nem lehet másképp csinálni. Szerintem.

Bodrogi nagyon meggyőző volt Radó szerepében. Sőt a "tavalyi" Egy erkölcsös éjszakából is felbukkant "Darinka" a filmben. Voltak benne későbbről is jól ismert magyar színészek, ami ugyan kissé vicces volt, mert a mai fejemmel Gálvölgyit látni náci katonaként... alapvetően jól játszotta, csak mai tudás, az tud veszélyes is lenni.

Ez van. Alapvetően 7/10 pontot adok a filmre, mégha közben el is fáradtam, és meg kellett locsolnom a kertet, hogy felébredjek, de ez meleg és az este és az én testi/lelki állapotom miatt volt, nem a film minősége miatt. Megkockáztatom, hogy még egyszer megnézném, sőt, szerintem a gyerekeknek is megmutatnám okító jelleggel.

Ember véleménye a másik posztban.

 

Szólj hozzá

1978 Dóra Bán Róbert Kémfilm