2017. jún 28.

Kultstátusz

írta: Skog
Kultstátusz

Tegnap este befejeztük a kétrészesre sikerült John Landis komédiát magyarul a Party Zónát(ismét egy szar magyarítás) National Lampoon’s Animal House címe futott ámerikában. És kultstátuszt élvez! Ez.

Biztos, hogy ha nem élt az ember ott és akkor, akkor nem ért sokat, vagy semmit se az egészből. Ez lehet a tipikus példája ennek, mert számomra ez egy (majdnem) nézhetetlen szar volt. 

A filmet, mint már írtam John Landis rendezte, az a Landis (28 éves volt és már tapasztalt rendező, uramisten milyen egy forgatás lehetett ez), aki két évvel később a számomra is kultstátuszt élvező Blues Brothers-t rendezte, ugyanúgy John Belushival a fedélzeten. Itt azonban szabályos korabeli Piteként(ámerikai na) felsorakozik egy nagy adag színész, színésznő és csöcs, akik már akkoriban híresek voltak. A teljesség igénye nélkül itt gázoskodik Kevin Bacon, ökörködik kölyökképpel az Tom Hulce, tétovázik Peter Riegert(aki nekem mindenek elött a Stallone féle 1991-es Oscarból ismerős, ami egyébként egy 67-es Luis de Funes remake..., no jó és Sopranos), Karen Allen a Indiana Jonesból(a lány a négyzetméter viszkivel Tibetben) és sokan mások köztük egy nyúlfarknyi értékelhetetlen szereppel Donald Sutherland. Szóval biztos vicces volt ez a film sokaknak, nekem nagyon nem jött be és félek nem nagyon volt korszakom a tinédzseren kívül, ahol talán élveztem volna ezt a filmet.

A sztori szinte lényegtelen, egy amerikai egyetemen járunk 1962-ben, ahol az ifjúság vigad, ki-ki vérmérséklete szerint. Van a porosz gyökérre hajazó katonatiszttől( Ő hogy a piláfba kerül oda?!?) a seggarcú spicli osztályelsők klubjának vezetője, az ő öregebb kiadása a dettó gyökér dékán( A kikapós feleséggel ala Sztiffler mamája egypontnulla) és persze John Belushi, akinek könnyű dolga van, önmagát hozza. Komolyan vicces, hogy csak fűveznek a filmben a több hektoliter szeszen felül. Sztori az csapong, a dramaturg mindent csinált csak nem a melóját. Nyilván generációs jelleg is, de az egyébként általam nem sokra tartott Amerikai Pitén tudtam nyerítve röhögni, akkor is ha ott is vannak erősen szar dolgok, mint mondjuk szexizmus etc. Legyen végső pozítivum, hogy azért volt olyan poén, ami nem volt homofób és/vagy rasszista esetleg szexista, amin nevettem.

Ha megfeszülök sem bírok erre a filmre 4 csillagot a tízből adni. (Hogy a retkes túróba állhat ez a film 7.6-os összpontszámmal az IMDB-n? Na erre válaszoljatok.

ich-glaub-mich-tritt-ein-pferd-john-belushi-1-rcm0x1920u.jpg

Asszony véleménye a másik posztban...

Szólj hozzá

1978 vígjáték John Landis