2018. jún 14.

Сталкер

írta: Cserve
Сталкер

Elég sokára jutottunk el oda, hogy leüljünk, megnézzük 1979 utolsó filmjét - márminthogy a listánkról utolsót. Az ember felvezetője után, miszerint hosszú és nem egyszerű, nehezen álltunk neki. Hát bizony, hosszú volt és nem egyszerű. De megérte. Napok óta ezen kattongunk mindketten, hogy hogy is írjuk le, amit ez a film okozott.

1979-ben készítették. De a film nagyon kortalan. Nyilván az orosz beszéd és az atomerőművek a háttérben belehelyezik egy történelmi korba, akarva-akaratlan, de ha nem, akkor sincs baj. A lényege a filmnek akkoris változatlan. A hitről. A reményről. Az útról az önmegismerésig. S hogy tényleg meg akarjuk-e magunk ismerni. Szembe merünk-e állni a félelmeinkkel. Meg tudjuk-e fogalmazni a leghőbb vágyainkat. S ha megfogalmazzuk, akkor el tudjuk-e viselni, ha azok teljesülnek. Ember meg is kérdezte út közben, hogy én félnék-e szembesülni a félelmeimmel. De hát ezért félelmek azok. Hatalmas nagy bátorságot kívánna, hogy önként azt mondjam, na, itt vagyok félelmek, gyertek, beszélgessünk.

A film is egy ilyen. Két ember eldönti, hogy elmennek a Zónába. Az viszonlyag hamar kiderül, mi is a Zóna. Hogy folyamatosan változik. Hogy nem az előre egyenesen a legveszélytelenebb út, és bizony bele is lehet halni. Hogy döntés kérdese, hogy oda merészkedik-e valaki, és azt is csak trükkös-cseles-titkos úton lehet. De a Zónába nem lehet csak úgy elmenni, kell egy Stalker, aki odavezet téged, akire hallgatnod kell és akit követned kell. Aki elkísér a megismerés kapujához, de neked kell eldöntened, hogy belépsz-e. Kísér, mert nem a vezető. Inkább csak az irányt adó. A döntés mégis a te kezedben van, hogy követed-e, meghallgatod-e.stalker.jpg

Nagyon elgondolkodtató kérdésekkel van tele, életről, zenéről, bizalomról, és ezért is passzol hozzá a lassú történés, a lassú képek, kameraváltások.

Olyan érted is meg nem is film. Tudod is követni, meg el is veszel benne. Hiheted, hogy érted, de mondhatod, hogy nem.

Mindenképp megnézésre javasolt. De ne chipszezős-nachozós moziélményre várjunk. És ne hulla fáradtan nézzük, mert a veszély, hogy a lassúság miatt belealszunk, ott van.

8/10

 

 

Szólj hozzá

sci-fi stalker 1979