2019. már 26.

Solo Sunny

írta: Cserve
Solo Sunny

Hát, a cime izgalmasan hangzott. Jo, lehet, nem voltunk eléggé lazák/kipihentek/betépve/ráhangolódva, így sajnos csak két este alatt bírtuk megnézni (megvallom, bealudtunk rajta). De ami érkedes, hogy a film utáni filmkritika-videó alapján jobban felcsigázott, és majdnem megnéztük még egyszer. De aztán megbeszéltük, hogy nem lenne fair a többi filmmel szemben. Mindent csak egyszer. Úgy, ahogy. Akkor, amikor. Ez van.

Egy szigorúan NDKs film. Amit már beszerezni sem volt gyaloggalopp, de a linzi egyetemi könyvtárban sok kincs van, így a Solo Sunny is DVDn. Persze ez is technikai kihívás elé állított minket, mert a két laptopból, már csak az egyiken van CD/DVD lejátszó. És persze az az, amelyik már többször meg-kék-hal, mint nem. Na de. Malör ide, vagy oda, mi nekifogtunk. Aztán jól bealudtunk rajta. A 80as évek paneljei között lakó magát énekesnönek valló Sunny története nem egy pörgös sztori. A kicsit cirkusz-szerü társaság, mely kultúrházról kultúrházra jár, s az egyik fellépöjük Sunny, aki egész ügyes énekes. A gyári munkát erre a cirkuszi életre cserélte le. Ahol színes ruhát húzhat, kifestheti vadul magát, és kicsit önmaga lehet. Persze ez valakinek nagyon bejön, a kolléga meg is akarja eröszakolni egyik ottalvós fellépés után, valakinek pedig nagyon nem, mint például a földszinten lakó néninek, aki utálja hallgatni, ahogy elkopog a magassarkú cipöjében Sunny.

Sunny persze többre vágyik. Angolul ugyan nem tud, de egyik zenész kollégája igen, és irat magának egy angol szöveget a zenére, ami már egy ideje érlelödik a lelkében. A dal nem lesz egy bonyolult nóta, de Sunny-é.

 A társulatban persze nem nézik jó szemmel az egyéni kreativitást. Fel is lázad ellene, és otthagyja öket a fenébe. Visszamegy a gyárba robotolni. Mert a pénz meg kell. De az nem az ö élet, amit hamar belát, és egy banda felhívására, akik énekest keresnek, belevág újra a szórakoztató bizniszbe.

A nö egy nagyon egyéni, kreatív és ebben az idöszakban kifejezetten rebellis egyéniség. Így utólag belegondolva, mindenképp még egyszer megnézésre javasolt. Kordokumentumnak is tökéletes, de ez a nö, mint ember, egyén és unikátum bármely Femspace programban megállná a helyét.

Solo Sunny / 8/10

Konrad Wolf és Wolfgang Kohlhaase filmje, 1980. Föszerepben: Renate Krößner

Szólj hozzá

1980 Solo Sunny német nyelvü film