2019. sze 14.

A varsói Dany Ocean

írta: Skog
A varsói Dany Ocean

Sikerült. Visszatértünk, mármint a bloghoz, az esti filmnézéshez. Nem nyígok, csak ilyen az élet. Jó befejeztünk egy Orange is the new black-et is közben.

Már öszintén szólva nem emlékszem melyikünk szemelte ki a Vabankot, egy lengyel bűnügyi filmvígjátékot, de valahogy ez lett és ezzel indítottuk 1981-et.

Teljesen korrekt filmélmény volt, de valahol mégis elment felette az idő.

Ebben a műfajban nagyon sok film készült azóta, hogy mást ne is említsek ott a poszt címében emlegetett Oceans trilógia és bizony mindent egybe véve a Vabank alul marad, de ez közben nem jelenti, hogy rossz film lenne, sőt.

Végül is egyetlen egy komoly bajom volt a filmmel, hogy minden fordulat előre látható volt, nem kellett hozzá "ős dramaturgnak" lenni, hogy az ember kitalálja mi fog következni.

A jóságok, végig lekötött, tetszett és korhűnek tűnt. A rendezés talán hagyott maga után picinyke kívánni valót, de 1981-ben Varsóban egy elsőfilmes rendezőnek ez több mint oké meló. A filmet  Juliusz Machulski rendezte, aki a főszereplő Jan Machulski fia (27 évesen) volt. Azért a múlt idő, mert Jan Machulski a lengyel filmjátszás egyik legnagyobb alakja már több mint tízéve halott. A wikipédiát böngészve, ott rikantottam fel, hogy ja persze, amikor észrevettem, hogy Juliusz Machulski következő filmje a Szexmisszió volt (1984). Ugye, ugye? ;)

 Ez egy lengyel kultfilm, tekintettel sovány, alig létező lengyel tudásomra, ezt én nem tudom "átélni". Azonban az átjön, hogy nagy színészek fürdenek a hálás szerepekben. Mind a főszereplő Kwinto van nagyon rendben, mind a spanja a riasztós Dánia, a főgonosz Kramer hozza, amit ilyenkor hozni kell, van a főgonosz keménylegénye, amolyan James Bondos nagy ellenfél sémára, a légiós bérgyilkos, meg persze a csinos nő, aki megteszi, amit tenni kell. A film szépen vezet be a 30-as évek Varsójába úgy, hogy közben a szükségesnél több hátsó információ itt nincs, ebből a filmből nem ismerjük meg a korabeli Varsót, de nagyon is kedvet kapunk a "körbenézéshez".

Teljesen korrekt krimi 1934-ből. A korabeli mackóskirály bosszúja, miután leülte a büntetését, amiért persze a főgonosz, egykori spann a felelős. Sztorit nem írok, mert tessék megnézni, ez egy tökéletes esti film, amikor az ember csak kikapcsolódni szeretne egyszerűen.

10/7 

vabank.jpg

 

Szólj hozzá